Bør vi drikke og spise mye i forkant av Nordsjørittet?

SQUEEZY er vår nye samarbeidspartnere innen sportsernæring og vi har snakket med Ulf Tjåland hos SQUEEZY. Her er det mange gode tips og råd og for noen også helt sikkert noen små aha-opplevelser.

Bør vi drikke og spise mye i forkant av Nordsjørittet?

Spis og drikk tilstrekkelig, men ikke for mye. 

Det er nok mange som har dårlig erfaring med å drikke mer enn normalt før et ritt. Det meste av det du drikker renner igjennom og vil ut enten før start eller tidlig i rittet. Min anbefaling er å drikke nok, men mest mulig normalt.

Spis godt med karbohydrater de siste dagene før Nordsjørittet og mat du kjenner godt. Akkurat som for drikke gjelder at du ikke bør spise mer enn det som føles naturlig og normalt. Og spis mat som du er vant og fortrolig med  - ingen ny diet!

Gjennom å spise karbohydratrik mat vil du oppnå å lagre mest mulig karbohydrater som glykogen i kroppens muskler. Glykogen er kroppens drivstoff/energikilde under Nordsjørittet og kroppens egen bensintank bør derfor fylles opp før start.

Spis derfor karbohydratrik mat de siste dagene før rittet, men hold dere unna rent sukker og raske karbohydrater. Unngå tungt fordøyelig mat. Laks, kylling, tunfisk er gode alternativer for middag. Bruk gjerne en karboloading kur i tillegg. De fleste sportsernæringsleverandører har dette i sitt sortiment.

Styr unna mye salt mat og alkohol de siste dagene.

 

Frokost på rittdagen?

Spis mat som du er vant med og som ikke tynger for mye. Dette er ikke dagen for egg og bacon. Brød og kornprodukter er en god basis.

For mange som starter tidlig, kan matlysten være et problem. Spis da en lett frokost og bruk heller en karboloader 1,5 time før start. En smothie er også et supert alternativ. Frukt og bær blandet med musli og yoghurt.

 

Noen forslag til frokost/måltider før start   :

2–3 timer før konkurranse:

- Kornblanding med lettmelk og fruktjuice

- Havregrøt med lettmelk og fruktjuice

- Brødskiver med proteinrikt pålegg (ost, skinke, egg,

  kalkunpålegg etc)

1–1,5 time før konkurranse:

- Fruktsalat med yoghurt

- Fruktsmothie

- Carboloader

 

Hvor ofte bør jeg drikke og spise underveis i rittet?

Først et viktig prinsipp: Spis og drikk forebyggende. ALLTID! Aldri vent til du blir tørst eller føler deg tom for energi. Da er det for sent – du har allerede hatt et fall i prestasjon.         

Du bør begynne å spise og drikke så tidlig som mulig. Bruk sportsdrikke på alle flasker. Drikk små slurker ofte. Ca hver halvtime bør du få i deg en energi gel eller en bar. Min første gel bruker jeg allerede på asfaltpartiet etter Hellvik Stasjon.

Husk at kroppens egen bensintank - glykogenlagrene - kun rekker i 60-90 min. Jo tidligere du begynner å fylle på tanken, desto lengre tid tar det før den går tom.

Lag en plan og følg den. Hvis du er flink til å spise og drikke gjennom hele rittet, går du ikke tom for energi!

 

Er det bare sportsernæring som fungerer? Hva med boller, bananer, saft  og sjokolade?

-Boller serveres på matstasjonene og er greit for dem som har god tid og ikke for høy puls. En bolle er nemlig vanskelig å tygge og svelge med høy puls. Ernæringsmessig er en energibar dessuten et mye bedre valg.

- Bananer serveres også på matstasjonene og kan fint brukes som et supplement. De skal bare være godt modne dvs mørke flekker på skallet. Harde bananer som vi finner mye av i fruktdiskene er ikke brukbare og vil bare i liten grad kunne fordøyes.

- Saft inneholder mye hvitt sukker og har ikke nødvendige mineraler (salter). Det gir rask næring som ikke varer. Saft er derfor et dårlig alternativ.

- Nei, sjokolade er utelukkende laget for å smake godt. Sjokolade inneholder som saft store mengder hvitt sukker. Det gir rask blodsukkerstigning med etterfølgende raskt fall. Dette påvirker din prestasjon negativt. Sjokolade inneholder også mye fett. Dette er tungt fordøyelig og ikke ønskelig. I tillegg mangler nødvendige mineraler (salter). Dersom det er varmt blir det dessuten noe sklkkelig svineri å få i seg.

 

Hva kan jeg gjøre for å unngå kramper?

Det finnes mange mulige forklaringer på hvorfor du får kramper. Men oftest kommer krampene et godt stykke ute i rittet og i det man presser kroppen litt ekstra feks i Tingbøbakken. Du er også mer krampeutsatt hvis temperaturen er høy.

God væskebalanse og tilstrekkelig med mineraler (salter) er avgjørende. Mineralene styrer muskelfunksjonen. Du forbruker mye mineraler gjennom et ritt. De svettes ut. Ved for lave nivåer fungerer ikke musklene  optimalt.

DRIKK TILSTREKKELIG. DRIKK SPORTSDRIKKE - IKKE VANN ! Alle sportsdrikker inneholder mineraler (salter). Det samme gjør energibarer og SQUEEZY gel.

Bygg opp lagrene av mineraler (salter) på forhånd gjennom å innta et mineralkompleks som inneholder de nødvendige mineralene kalsium, magnesium, natrium og kalium. Crampfix er produkt som er utviklet for  dette formålet.

Oppskrift:

Bruk Crampfix 1-3 dager i forkant for å bygge opp kroppens lagre.

Bland dessuten 1-2 kapsler opp i hver drikkeflaske sammen med sportsdrikken. Åpne kapsel og tøm pulveret oppi.

 

Hvor i løypa er det tryggest å spise og drikke? (sikkerhetsmessig)

Spis og drikk der underlaget er rolig - på asfalt og god grus. Ellers vær observant - spesielt når du har andre syklister rundt deg. Ligger du i en rulle spiser og drikker du når du ligger bakerst i rullen.

 

Gode tips for å unngå å miste flaska?

Dessverre er gruspartiene mellom Egersund og Ogna et parti hvor mange mister flaskene. Det kan bli kostbart å miste flaskene allerede her. I tillegg er det jo en risikofaktor for andre syklister.

Det ligger hundrevis av mistede flasker hvert år allerede på strekningen Egersund - Hellvik. I hovedsak er dette flasker som ikke burde vært brukt. Det er litersflasker, Imsdalsflasker med sportscap  og generelt dårlige drikkeflasker.

 

Altså:

Tips 1: Bruk skikkelige flasker og ikke større enn ca 750 ml. Alle sykkelbutikker har gode sykkelflasker.

Tips 2: Planlegg for at du mister en flaske. Ha med deg nok næring. Hvis du mister en flaske, kan noen små ekstra geler eller energibarer være gull verdt.

Tips 3: Sørg for gode flaskeholdere/stativ. Det er ikke alltid de letteste og dyreste karbonholderne som holder best på flaskene! 4za Cirrus som dere blant annet får kjøpt på Spinn Sykkelshop er et godt alternativ.

Tips 4: Noen har også god er erfaring med å bruke en solid strikk til å feste flaskene med. Strikken nappes lett bort når du trenger å drikke eller du er forbi de mest utsatte partiene.

 

Hva er viktig å spise og drikke etter målgang?

Få i deg raske karbohydrater umiddelbart for å fylle opp glykogenlagrene feks rester av sportsdrikke, saft, boller, frukt. Gjerne en recovery bar eller recovery drikke som i tillegg til karbohydrater inneholder protein. I det hele tatt spis og drikk fra det som serveres ved målgang. Kroppen trenger det og suger det til seg. Deretter spis et skikkelig måltid innen 2 timer.

Utstyr

Godt utstyr er veldig viktig for et bra resultat. Her kan du lese om anbefalt utstyr og hvordan du bruker det.

Løypekart (2022)

Trykk på linkene for å få opp løypekart og profil

Nordsjørittets
løypekart

Resultatlister

Full resultatportal - turitt.com

Våre Sponsorer- og samarbeidspartnere

Hovedsamarbeidspartnere

Samarbeidspartnere

Tekniske samarbeidspartnere