Foto: Kjetil Alsvik

Dere er Nordsjøriddere!

Det ble både latter og ettertanke da Per Fugelli snakket til 120 lagledere onsdag kveld. Fugelli, som er kjent lege og professor i sosialmedisin, kaller nordsjørittsyklistene sine kolleger. - Dere er helsearbeidere, akkurat som meg.

Av Karine Næss Frafjord

.

Per Fugelli har et godt forhold til Nordsjørittet, selv om han aldri har syklet selv. Han har hytte på Orre, nærmere bestemt i Nordsjøveien - og andre lørdag i juni hvert år har han god utsikt til de 12 500 syklistene som suser forbi hytteveggen.

- Dere er noen syklende juletrær. Gilde farger og mye pynt, ja dere er flotte! Dere er Nordsjøriddere, sa Fugelli, som høstet mye latter blant de fremmøtte laglederne.

Hva er helse?
Det er tydelig at et folkelig arrangement som Nordsjørittet appellerer til sosialmedisineren. Han åpnet fordraget sitt med å forklare formelen for helse.
Den er slik: H = K x S x F.

Enkelt forklart: Helse er et produkt av Kropp, Sjel og Flokk.

- De fleste syklister er opptatt av å bruke kroppen sin, og det er vel og bra. Men ikke glem sammenhengen med de andre komponentene i helsens ligning, advarte Fugelli. Han roser nordsjørittløypa som går gjennom fantastisk natur.
- Samliv med naturen er en særdeles viktig helsekilde for folk i dette landet.

Alt med måte
Ånd og sjel - hvordan vi har det, spiller en viktig rolle for hvordan kroppen skal prestere, og det virker inn på helsa.  Det å sette seg et mål, være i utvikling og forbedring og deretter prestere og føle mestring er flott! Men alt med måte!  Husk å gjøre som blomstene og dyrene, gå i dvale innimellom og sørg for nok ro og hvile, oppfordret han videre.

Ikke en egotripp
De fleste fremmøte var lagledere, og samspillet mellom mennesker - flokken vi tilhører - var det siste punktet i Fugellis ligning.

Vi mennesker er flokkdyr. Vår helse og livskvalitet avhenger av hvordan vi har det sammen med hverandre. Vi hører alle til i små og store flokker. Sykkellaget er en av dem.

- Nordsjørittet er et folkelig ritt. Det er mange forskjellige dyr i jungelen. Mange kropper og sjeler. Vi er formet av alle møtene våre med andre skapninger. Vi er alle med på å bygge gode flokker. Men det viktigste er å sette ditt eget mål! "Do it my way" .

Gi blanke i dem som sykler forbi og viser deg ryggen. Det er din egen ryggrad og verdighet det handler om. Og verdighet er sjelens grunnstoff nummer en. Den enkelte syklist er sin egen målestokk, det bør alle være trygge på!

Vitser
Humor opptar også Per Fugelli.
- Hvor mange vitser står det på Nordsjørittets hjemmeside?, spurte han.
Daglig leder Siri Ommedal måtte innrømme at vitser og humor ikke har fått mye oppmerksomhet på nettsiden. Men la raskt til at det skulle hun gjøre noe med.

Og Fugelli ville gjerne bidra:

En gutt fra Storhaug i Stavanger fant en liten eske med noen blå tabletter på gaten. Han trodde det var pastiller, men var godt oppdratt og tok dem med hjem til bestefaren.  Bestefaren leste høyt fra pakken: V I A G R A.

- Dette er nok ikke noe for små gutter. Disse bør Bestefar ta vare på, sa han til gutten.
Gutten på sin side, syntes ikke noe om at bestefar tok pastillene. Det var jo tross alt  han som hadde funnet dem.
Bestefaren sa da at han ville betale gutten 100 kroner neste dag som plaster på såret, og gutten syntes han hadde gjort en svært god avtale.

Da gutten kom til bestefaren neste dag, fikk han 500 kroner. Ærlig som han var, sa han:
- Men Bestefar, vi avtalte bare 100 kroner.
- Ja, sa Bestefaren, noe beskjemmet. Hundre kroner er fra meg. Og 400 fra Bestemor!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Kjetil Alsvik

Løypekart (2022)

Trykk på linkene for å få opp løypekart og profil

Nordsjørittets
løypekart

Resultatlister

Full resultatportal - turitt.com

Våre Sponsorer- og samarbeidspartnere

Hovedsamarbeidspartnere

Samarbeidspartnere

Tekniske samarbeidspartnere